Kako se pripremiti za letovanje

Published by marina on

Želje i potrebe svih nas se razlikuju, tako i kada je reč o letovanju i planiranju istog. Međutim, neke stvari su nezaobilazne, te ćete u daljem tekstu imati prilike da pratite smernice i savete koji bi vam mogli biti od pomoći. Letovanje o kakvom je ovde reč odnosi se na klasično letovanje na moru, ali se određene stavke mogu primeniti i na druge tipove odmora.

 

Odabir destinacije

Odabir destinacije je, svakako, prva i osnovna stvar. Vodeću ulogu u odabiru destinacije uglavnom ima cena, zatim, dužina puta, dodatni individualni troškovi i ostalo. Dakle, važno je da znate kojom sumom novca raspolažete, tj. koliko ste spremni da izdvojite za smeštaj, put, lične troškove… Ukoliko vam je novac ograničavajući faktor, bilo bi dobro da pratite akcije koje agencije i vlasnici smeštaja nude, npr. popust pri ranoj rezervaciji i uplati, i slično. Takođe, smeštaj, ali i ceo aranžman (ukoliko idete preko agencije) znatno je jeftiniji van sezone (maj, jun, septembar), te biste mogli odabrati takvu neku opciju. Što se razdaljine tiče, tu je bitno kako putujete, kojim prevoznim sredstvom. Ako putujete avionom, naročito ako ne idete daleko, razdaljina ne bi trebalo da bude problem. Međutim, ukoliko idete autom ili autobusom, ona je i tek kako važna jer su uglavnom u pitanju višečasovne vožnje (koje nekada, u zavisnosti od destinacije, mogu trajati i preko 20h), te bi se trebalo pripremiti za takav put.

Odabir smeštaja

Želje i lične potrebe su možda presudne pri odabiru lokacije na kojoj ćete biti smešteni. Oni koji ne putuju sami, trebalo bi da uzmu u obzir i želje onih sa kojima će ići na letovanje, kako bi se našao kompromis i kako bi svi bili zadovoljni.

Na šta ovde treba obratiti pažnju: da li želite da budete smešteni u hotelu, apartmanu, tzv. studiju ili možda kampu? Da li biste platili noćenje sa doručkom, sva tri obroka, ili ćete hranu pripremati sami? Koliko je smeštaj udaljen od plaža, gradova ili znamenitosti koje želite da posetite? Da li smeštaj ima svoj parking, da li su dozvoljeni kućni ljubimci (ako ih vodite), da li je za pušače, da li ima klimu, bazen…? Ne treba zanemariti ni to da li je smešten u centru noćnih zbivanja i to koliko je bučno tokom noći. Jer ukoliko ne planirate aktivan noćni život, ako težite ka tome da se odmorite, vodite računa da li ćete to zaista i moći. Važno je i da li su vam bitnije plaže na koje ćete odlaziti, pa da smeštaj birate u njihovoj blizini ili vam je važniji možda noćni život, centar grada, kafići, restorani, muzeji, šta god…

Otprilike važi nepisano pravilo da plaže koje ostavljaju bez daha i koje su raj za pravi opuštajući odmor, uglavnom nisu smeštene u blizini većih mesta, već su zabačene, udaljene. Isto važi i ako birate smeštaj na osnovu grada: u blizini urbanih, turistima zanimljivih gradova, u principu nema čarobnih plaža, ili i ukoliko ih ima, teško da ćete izbeći gužvu na njima. Dakle, trebalo bi da odredite svoje prioritete i da se time vodite.

Takođe bitno: u slučaju da ne idete sopstvenim prevozom i ne planirate da iznajmite auto kada stignete na odabranu lokaciju, a želeli biste da obiđete više i dalje od samog mesta u kom ste smešteni, vodite računa o tome da imate dobru linijsku povezanost lokalnog prevoza, i da taj prevoz (obično bus) saobraća dovoljno često i u vremenskim intervalima koji bi vam odgovarali (npr. nije dobro ukoliko saobraća, recimo, samo pre podne, jer ste onda onemogućeni da dovoljno vremena provedete u obilascima).

Spisak potrebnih stvari

Prva stvar: napraviti spisak 🙂 jer time smanjujete mogućnost da nešto od neophodnih i vama bitnih stvari zaboravite. Evo predloga, ujedno i podsetnika, kako bi taj spisak mogao da izgleda:

 • lična dokumenta (pasoš, saobraćajna…) – obavezno proveriti i datum važenja isprava!
 • novac, kartice za bezgotovinsko plaćanje
 • putno osiguranje
 • avionske karte/ potrebna dokumentacija za auto/ autobuske karte
 • mobilni telefon, punjač/ fotoaparat/ kamera
 • gps/ navigacija/ mapa
 • odeća (nekoliko dnevnih i večernjih kombinacija, par kupaćih kostima, po jednu topliju stvar ako zahladni, donji veš, čarape)
 • obuća (papuče za plažu, sandale, patike)
 • peškiri
 • krema za sunčanje
 • šešir, kačket
 • knjiga/ časopisi za plažu/ karte/ društvene igre
 • kozmetika i sredstva za ličnu higijenu (ono što i inače svakodnevno koristite)
 • fen za kosu (ukoliko ne možete bez njega)
 • četkica i pasta za zube
 • papirne i vlažne maramice
 • hrana i piće za usput
 • probiotik i lekovi.

Dodatne napomene:

*U slučaju da ipak nešto izostavite sa spiska, sve sem dokumenata, para i karata, možete nabaviti usput ili kada stignete na svoje odredište.

*Lekove ponesite ako ste već pod nekom terapijom. Inače nije preporučljivo bespotrebno gomilanje lekova koji će se kasnije baciti, jer ukoliko ste osigurani na svom putovanju (a trebalo bi da budete), sve neophodne medikamente i zdravstvenu pomoć možete dobiti 24h/7. Eventualno je dobro imati kod sebe nešto za hitne slučajeve: flastere, kremu protiv opekotina, lek protiv mučnine u putu i sl.

*Da biste uštedeli što više mesta u svom koferu, šampone, gelove za tuširanje i sl. prespite u manje flašice. Oni koji planiraju da samostalno, ručno peru veš dok su na odmoru, takođe, poneti prašak i omekšivač za veš koji ste usuli u manje bočice.

*Za one koji putuju kolima: dobro se unapred informišite o potrebnim ispravama koje su vam potrebne za zemlju u koju putujete, kao i za zemlje kroz koje prolazite (zeleni karton, vinjeta…), u nekim zemljama je obavezno imati protivpožarni aparat u automobilu itd.

*Ako putujete avionom: raspitajte se o tome šta je dozvoljeno unositi u avion, koja je dozvoljena težina ručnog i predatog prtljaga itd.

*Kako bi vam put brže i zanimljivije prošao, ne zaboravite da pripremite svoju omiljenu muziku koju ćete usput slušati. Možete poneti i tablet ili neki drugi uređaj preko kog ćete moći da gledate filmove, serije- i definitivno će vam vreme u putu proleteti.

*U slučaju da sa sobom nosite vredne uređaje i aparate (lap top, kamera, tablet…), proverite da li u svom smeštaju imate mogućnost čuvanja vrednih stvari (u zaključanom sefu), jer ih sigurno nećete nositi uvek i svuda sa sobom.

*Pre nego što krenete na put završite sve hitne obaveze, organizujte ko će vam paziti kuću, zalivati cveće, čuvati ljubimce… Idete na odmor, nemojte nositi brige sa sobom, uživajte! 🙂

 


			

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *